Noile efecte biologice si terapeutice in hirudoterapie – tehnologia medicala a sec. XXI

Schimbarile socio-economice din Romania la inceputul anilor ’90 au dus la prabusirea infrastructurii industriale, inclusiv a industriei farmaceutice. Marea majoritate a institutiilor medicale nu au medicamentele necesare. Fluxul de ajutor umanitar, care a inclus si medicamente, nu poate compensa pierderile suferite de tara, ca urmare a schimbarilor produse. Acest proces a fost unul dintre acei factori obiectivi care a reinviat interesul pentru medicina traditionala.

Nu este o intamplare faptul ca printre zonele care au fost dezvoltate, hirudoterapia este populara.

Rusia este tara in care hirudoterapia a fost recunoscuta si a primit ajutor de stat in secolul al XlX-lea oficial. Acest lucru este indicat de catre A. Voskresensky, autor al cartii ”Monografia lipitorilor medicinale„. Iata ce scrie el despre importanta pescuitului pentru lipitoarea medicinala din Rusia: „Pescuitul masiv si importanta din punct de vedere economic a lipitorii precum si folosirea acestuia in tratarea diverselor afectiuni au dus la emiterea de catre guvern a mai multor acte normative cu privire la mentinerea corespunzatoare a numarului si productiei de lipitori medicinale”.

Acest impuls istoric a fost perceput in Rusia la sfarsitul XX si inceputul secolului XXI.   La initiativa Krashenyuk Al in anul 1966 in Rusia, a luat nasterea disciplina numita hirudoterapie si tratamente naturale, din cadrul Academiei de Management Medical si Social din Sankt- Petersburg. Cu un an inainte, primul licentiat in hirudoterapie a deschis primul cabinet – Centrul medical „Salute”.

Trebuie remarcate noile efecte biologice si terapeutice ale  hirudoterapiei avand in vedere ca activitatea este asociata cu o serie de descoperiri din domeniul hirudoterapiei:

  • Efect energetic (Krashenyuk Al, Krashenyuk SV (1993);
  • Efectul neurotrofic derivat (Krashenyuk Al, Krashenyuk SV Chalisova NI, 1996);
  • Efectul de detoxifiere (Krashenyuk Al, 2001);
  • Efectul acustic (val) (Krashenyuk Alexander Frolov, D., 2001);
  • Efectul neurotrofic (Krashenyuk Al, Dulnev GN, 2005);
  • Efectul acvastructurii (Semikhina LP, Krashenyuk Al, 2010).

Ne dorim ca aceste efecte sa fie transpuse in disciplina stiintifica iar practica sa fie pusa in valoare de catre medici profesionisti care urmeaza aceste cursuri. Hirudoterapia si Hirudologia trebuie sa devina disciplina obligatorie pentru facultatile de medicina avansate.

Dar cele mai importante progrese in domeniul hirudologiei si hirudoterapiei trebuie sa fie disponibile pentru milioane de cetateni ai Romaniei moderne care se lovesc de o perceptie comuna in randul medicilor care considera ca utilizarea de lipitori medicinale este un anacronism.

Sper ca acest lucru se va intampla in viitorul apropiat si un vestitor bun de data aceasta este pregatirea si desfasurarea primului congres de hirudoterapie si hirudologie din Romania.