Intre organele corpului uman, ficatul ramane unic datorita capacitatii sale de regenerare, de reintregire a celulelor ce au fost distruse de o boala sau de o leziune pe termen scurt. Daca ficatul sufera leziuni repetate, pe termen lung (boli cronice), modificarile devin ireversibile, interferand cu functia acestuia. Fiind un organ foarte activ, cand el este bolnav, intregul corp sufera.

Care sunt cauzele aparitiei hepatitei?

Hepatita este o boala infectioasa de natura virala, microbiana sau toxica a ficatului, care consta in distrugerea celulelor hepatice. Exista mai multe forme ale bolii: Hepatita A, Hepatita B sau Hepatita C. Indiferent de agentul cauzal, boala se manifesta la inceput prin simptome nespecifice, uneori febra usoara, lipsa apetitului, emeza (greturi, varsaturi), scaderea randamentului fizic si psihic, precum si dureri abdominale, urina devine de culoare inchisa, fecalele de culoare deschisa si apar forme icterice (cu colorarea galbena a tegumentelor). Boala produce, de regula, in final ciroza, sau cancer de ficat. Chiar daca exista multe cauze care pot provoca hepatita, virusurile raman cele mai comune. Virusii pot fi transmisi prin contaminare cu alimente ori apa contaminata, sau prin sex neprotejat. De asemenea, dependentii de droguri care utilizeaza aceleasi ace sunt de sensibili la hepatita. In cazul hepatitei alcoolice, pacientii pot dezvolta o inflamare a ficatului. Consumul de alcool pe termen lung poate duce la ciroza hepatica. Ficatul poate fi inflamat si ca urmare a consumului de medicamente (antihipertensive, antibiotice si antidepresive), dar si de droguri, pe o perioada lunga de timp.

Terapia cu lipitori medicinale a fost folosita in tratamentul multor boli, de mii de ani. O alimentare cu sange sanatos este necesara pentru a lupta impotriva infectiei si a inflamatiilor cauzate de enzimele hepatice. In saliva lipitorii se gasesc anti-inflamatori enzime precum histamina, care ajuta la reducerea inflamarii, precum si enzime care actioneaza pentru a dilata vasele de sange si a spori fluxul acestuia. Alte componente antibacteriene din saliva lipitorii ajuta la combaterea bolilor.