Se estimeaza ca tromboza ucide, in fiecare an, un milion de oameni, din care peste jumatate sunt pe continentul European.

Ce este TVP (tromboza venoasa profunda)?

Tromboza este o afectiune aparuta la nivelul venelor, cele mai predispuse vene fiind cele de la nivelul membrelor inferioare. Tromboza poate fi descrisa ca un proces de formare a unui cheag de sange (tromb) in interiorul unei vene, cheag care se poate lipi de peretele vasului de sange si poate obstructiona fluxul sanguin. In momentul in care cheagul sau trombul se desprinde de peretele vasului de sange si intra in fluxul sanguin, tromboza devine tromboembolism.

Factori de predispozitie:

istoricul TEV/antecedente sau trombofilia mostenita; varsta inaintata; cancerul; obezitatea; sarcina si perioada postnatala; contraceptia orala cu continut de estrogeni sau terapia de substitutie hormonala; afectiunea cardiaca cronica; venele varicoase; fumatorii intre doua varste; sedentarismul; femeile, dupa instalarea menopauzei; diabeticii.

Tromboza venoasa profunda sau TVP este reprezentata de formarea unui cheag de sange (tromb) in venele profunde ale membrelor inferioare, pelvisului sau membrelor superioare. Trombii se pot forma fie la nivelul venelor superficiale (boala se numeste tromboflebita sau, simplu, flebita), fie la nivelul venelor profunde.

Cauze

Exista trei factori care cresc riscul de aparitie a trombozei venoase profunde:

 • flux sanguin incetinit – dupa anumite procedee chirurgicale sau dupa o perioada de inactivitate (de exemplu dupa clinostatism prelungit, cum se intampla in zborurile cu avionul) fluxul sanguin la nivelul venelor membrelor inferioare este incetinit si, astfel, este favorizata formarea trombilor;
 • lezarea vaselor de sange – vasele de sange pot fi lezate prin anumite procedee chirurgicale sau prin traumatisme;
 • modificari ale compozitiei sangelui – cancerul sau anumite afectiuni ereditare pot cauza formarea trombilor mai repede decat de obicei.

Simptomatologie

Tromboza venoasa profunda cauzeaza urmatoarele simptome:

 • edeme (mariri de volum), ce pot fi generalizate la nivelul membrului afectat, sau localizate de-a lungul vasului de sange afectat;
 • crestere a temperaturii locale;
 • durere sau sensibilitate – durerea poate fi continua la nivelul gambei sau coapsei, sau poate fi prezenta doar la atingerea zonei sau la sprijinirea ori mersul pe piciorul respectiv;
 • eritem (inrosire a tegumentelor).

Uneori embolismul pulmonar ridica suspiciune asupra trombozei venoase profunde. Embolismul pulmonar se produce prin blocarea brusca a unei artere de la nivelul plamanilor.

Trombii de la nivelul venelor profunde din membrele inferioare sunt cauza cea mai frecventa de embolism pulmonar.

Simptomele embolismului pulmonar includ:

 • dispnee (respiratie scurta, insuficienta) instalata brusc;
 • durere la nivelul toracelui, ce se agraveaza in inspiratie;
 • tuse ce poate fi sanguinolenta (cu striuri de sange);
 • tahicardie (ritm cardiac crescut).

Orice pacient care prezinta oricare dintre aceste simptome va trebui sa se prezinte urgent la medic. Tromboza venoasa profunda este tratata, de obicei, cu anticoagulante: heparina sau warfarina. Heparina este administrata prin injectare intravenoasa, iar warfarina se administreaza pe cale orala.

In tratarea trombozei venoase, hirudoterapia nu este doar un mijloc de tratament, ci o metoda de prevenire a complicatiilor care pot aparea in timpul acestei boli.

La centrul nostru lucram doar cu specialisti si folosim lipitori medicinale certificate!